Meadows Nursery

Education

Client: Meadows Nursery

Location: Stocksfield, Northumberland

Construction Value: £100k

A landscape design to support the contemporary re-modelling of a 70-space nursery on a greenfield agricultural site in stunning Northumberland.

Due to its rural location the scheme needed to be sympathetic towards its surroundings, provide protected outdoor areas for the separate children’s groups and ensure safe access for the large number of vehicles entering and exiting the site.

The concept for the whole site centred on developing learning through play and how this journey unfolded as children progress through the various age groups at the award-winning nursery. This is reflected in both the architectural and landscape designs.

A sensitive landscape design where children can safely develop thier outdoor learning

The Mailen Design building has taken the notion of house & home to create a cluster of three houses where children move through the spaces as they grow. OOBE developed its landscape design in harmony with the nursery ‘houses’ to form a seamless link between indoor and outdoor play.

Through sensitive landscape design children can safely develop their outdoor learning and the new covered baby area now provides vital shading and benefits from the introduction of a sensory garden.

By using the existing topography and willow screening the new unit is shielded from view. The overall layout also allows the nursery spaces to continue to have a connection to a protected south facing garden. In addition, swathes of grasses have been planted to soften the rustic stone walls which tie in with the wider agricultural landscape.

A solution to the lack of staff parking and congested drop-off and pick-up areas has been resolved by OOBE through the introduction of a loop road.

“Your design, choice of plants and vision has not only enhanced our outside environment but also compliments the inside so well. Many parents have admired ‘our hedgehogs’ and varied grasses. Another commented “out of every window is a countryside picture.

“Can’t thank you enough for being ‘part and parcel’ of our journey and looking forward to developing the paddock and beyond in future.”

Margaret E. Taylor, Principal at Meadows Nursery

 

 

All images © Kristen McCluskie www.kristenmccluskie.com

Some of our recent projects