The Spine, Paddington Village

Commercial

Client: Royal College of Physicians

Location: Liverpool

Construction Value: £35m

Sitting proudly at the corner of Paddington Village, Liverpool’s new flagship building, The Spine, demonstrates the ambition to make the Knowledge Quarter of Liverpool a world-leading innovation district.

The 14-storey, 160,000 sq ft building will not only be BREEAM Excellent rated but will also be one of the first in the UK designed to achieve a WELL Standard Certification – making it one of the best working environments for mental health and physical wellbeing.
Using a biophilic design – an innovative way of designing the places in which we live, work and learn – The Spine‘s curtain wall system and unique ceramic frit façade, reconnects people with nature, creating a healthier environment that is proven to help productivity.

 

Reconnecting people with nature to create a healthier working environment

The Spine building of RCP Paddington Village plot 3 has a biophilic design concept which promotes health and well being of users in all facets of the building and it’s uses. Our involvement was to design a series of interior planters and living walls which contribute to the biophilic design concept.

The building has a series of internal planting beds and living walls which are designed to have a salutogenic influence on the building’s users, connecting them with nature and promoting their mental wellbeing. OOBE was involved in the early stages of the impressive façade treatment to the building.

Some of our recent projects